Overslaan en naar de inhoud gaan

Op wintersport naar Duitsland?

Ben jij van plan om op wintersport naar Duitsland te gaan? Dan is het belangrijk om te weten wat je verplicht in je auto moet hebben en waar je winterbanden aan moeten voldoen.

Waar moeten mijn banden aan voldoen?

Het rijden op winterbanden is in Duitsland al langer verplicht tussen oktober en april. Naast zomer- en winterbanden, zijn er ook M+S banden, ook wel 'all-season' banden genoemd. Voorheen golden deze ook als winterbanden, maar dat is vanaf 2018 veranderd: er moet dan een Alpine-symbool, of een bergje met sneeuwvlokje op de band staan.

Mag je dan helemaal niet meer in Duitsland rijden als je geen Alpine-symbool op je M+S banden hebt staan? Het antwoord daarop is NEE, oude banden zijn namelijk vrijgesteld van deze regeling. Op je banden staat een code die aantoont wanneer de band is geproduceerd. Staat hier dus een code vanaf '0118' op, dan moet er wel een Alpine-symbool op staan. Staat er een code tot '1217' op dan is er (nog) niks aan de hand en mag je hier gewoon nog mee rijden in Duitsland. Deze overgangsregeling geldt nog tot en met 30 september 2024. 

Rij je niet op de juiste banden, dan kan je een boete van 60-80 euro krijgen. Krijg je echter een ongeluk, dan ben je wel wat verder van huis. Let dus goed op wat er op je (M+S) banden staat als je op wintersport gaat! 

Vignet

Je hebt in Duitsland alleen een vignet nodig wanneer je de snelweg verlaat. Als je alleen op de snelweg blijft dan heb je deze dus niet nodig. Er zijn in Duitsland namelijk bepaalde gebieden met millieuzones ingesteld. Waarschijnlijk ga je op vakantie naar Duitsland als je deze blog leest en dus is het wel aan te raden om van tevoren uit te zoeken of je langs een milieuzone gaat rijden of niet. Je kan deze sticker dan bestellen voor je op wintersport gaat. Zo ben je goed voorbereid op je reis! 

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden en een vignet is het ook handig om sneeuwkettingen in je auto of bus te hebben. Sneeuwkettingen zijn namelijk in bepaalde gebieden, tijdens hevige sneeuwval of op aangegeven plekken ook verplicht. Je kan het dus maar beter bij je hebben, zo voorkom je een dure boete waar je niet op zit te wachten! 

Ook interessant

Afleiding tijdens het autorijden is een van de grootste oorzaken van verkeersongelukken. Dat willen wij als autoverhuurbedrijf...
Categorieën
  • Huurtips
  • Verhuizen
Ga je binnenkort verhuizen? Klik dan niet weg, want dan is dit een leuk artikel voor jou om verder te lezen! We hebben 8 tips op...
Categorieën
  • Vakantie
Ga jij deze zomer op vakantie naar het buitenland? En twijfel je of je ouwe bakkie de reis wel gaat trekken? Met een huurauto van...