Overslaan en naar de inhoud gaan

Invloed van lease op hypotheek

Als je een lease auto hebt, kan dit gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die je kan krijgen. Allereerst moeten we onderscheid maken tussen private lease en zakelijke lease. Bij zakelijke lease maken we onderscheid tussen een zakelijke lease auto via je werkgever en een zakelijke lease auto voor ZZP’ers.

Heeft mijn private lease auto invloed op mijn hypotheek?

Als je een private lease auto via een leasemaatschappij regelt, heeft dit behoorlijke consequenties voor de maximale hypotheek die je kan krijgen. 100% van de totale waarde van je leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij Stichting BKR. Van dit bedrag wordt 2% afgetrokken van de maandlasten die je volgens de bank kan dragen. Dat lijkt niet veel, maar dit loopt al snel op! We laten het je zien aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Hoe veel minder hypotheek krijg ik door mijn private lease auto?

In dit rekenvoorbeeldje gaan we er vanuit dat je een lease contract hebt voor 36 maanden waar je € 500,- per maand voor moet betalen.

Totale waarde leasecontract: € 18.000 (36 x 500)
Geregistreerde bedrag BKR:  € 18.000,- (100%)
Gevolgen maandlasten:  € 360,- per maand

Bij een modaal inkomen kan je in dit geval veel minder hypotheek krijgen! Overweeg je dus om in de komende jaren te verhuizen, dan is het verstandig om te kiezen voor private lease zonder BKR-registratie.

Dit kan je doen bij autoverhuurders als Autohopper. Omdat wij het private lease contract zien als langdurig huurcontract, zijn wij niet verplicht om een kredietcheck te doen. Daarom wordt de ‘schuld’ ook niet geregistreerd bij de Stichting BKR.

Ik heb een zakelijke lease auto, heeft dat ook gevolgen voor de maximale hypotheek die ik kan krijgen?

In principe heeft een lease auto van de zaak geen invloed op de maximale hypotheek die je kan krijgen. Dit is namelijk geen persoonlijke lening: de werkgever draagt het financiële risico van deze lease auto. Wel is het zo dat je bijtelling moet betalen over je zakelijke lease auto. Deze bruto bijtelling wordt bij je bruto inkomen opgeteld. In de werkgeversverklaring die in veel gevallen nodig is om een hypotheek af te sluiten, moet je het bruto jaarsalaris opgeven. Dit is echter het bruto jaarsalaris exclusief toeslagen, overwerk en dus een auto van de zaak.

Ik ben ZZP’er, heeft mijn zakelijke lease auto invloed op mijn hypotheek?

Als ZZP’er kan je ook kiezen voor een zakelijke lease auto. Deze wordt dan op naam van je bedrijf geregistreerd. Daarmee heeft deze dus niet direct invloed op de hoogte van je hypotheek. Wel moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de zakelijke lease auto natuurlijk wel worden gemaakt, waardoor de ZZP’er minder winst maakt en daardoor dus iets minder hypotheek kan krijgen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

icon personenauto

Enkele auto huren?
Bekijk onze vestigingen

meerdere auto's

Meerdere auto's nodig?
085-0491129
(ma - vrij 9.00 - 17.00)

personenbus

Geen spoed, wel hulp
Stuur een email
(ma - vrij 9.00 - 17.00)